Lehrstuhl für Europäisches und Polnisches Privatrecht sowie Rechtsvergleichung

Telefon: +49 (0) 541 969 6058
Telefax: +49 (0) 541 969 4590
E-Mail: fzoll@uos.de

Öffnungszeiten des Büros (44/203):
Montag bis Mittwoch 14:00-17:00 Uhr
Donnerstag und Freitag 09:00-12:00 Uhr

Stellenausschreibung: studentische Hilfskraft

Im Fachbereich Rechtswissenschaften wird zum schnellstmöglichen Zeitpunkt bzw. zum 01.10.2016 eine studentische Hilfskraft im Umfang von monatlich 20 Stunden gesucht. Die Möglichkeit der Verlängerung sowie einer späteren Aufstockung ist gegeben.

3rd Draft Common Frame of Reference

Warsaw International Arbitration Moot at the Court of Arbitration at the PCC

Polish version

The Court of Arbitration at the Polish Chamber of Commerce and the European Legal Studies Institute in Osnabrück are pleased to invite all students and their professors interested in taking part in the third International Arbitration Moot in Warsaw concerning the Draft Common Frame of Reference (DCFR) and procedural issues in arbitration.

The Moot is intended to popularize and disseminate knowledge regarding the Draft Common Frame of Reference prepared by the Study Group on a European Civil Code and the Research Group on EC Private Law (Acquis Group), and to promote the use of international commercial arbitration to resolve international commercial disputes in accordance with the DCFR. The competition will promote knowledge of the process of European Private Law unification, and show the vital importance of the DCFR as a complete set of rules which will significantly facilitate the settlement of disputes, especially in international arbitration. The Moot will be an occasion to conduct a public discussion concerning the text of the DCFR – its Principles, Definitions and Model Rules of European Private Law, as well as of the opportunities for applying these in practice in arbitration proceedings. For young participants, it will also be an opportunity to appear in the role of an attorney, gain practical experience, and hone skills previously acquired.

The Moot is a simulated arbitral proceeding based on a fictitious case. For the procedural part the Rules of the Court of Arbitration at the PCC are to be applied in their current version. The teams’ task is try a case and discuss legal problems applying the Draft Common Frame of Reference (DCFR).

The competition consists of two stages: A written stage, in which each team prepares a written statement for both: the Claimant and the Respondent. An oral stage, in which the 8 teams having reached the highest scores for their written statements present their arguments before the Arbitration Tribunal as counsel of either the Claimant or the Respondent.

The written statements and the oral pleadings will be evaluated by an independent and impartial Arbitral Tribunal. We cordially invite all Arbitrators to join in the venture in order to create a valuable experience for everyone concerned. Dear Arbitrators, your contribution will be highly appreciated. The event provides the opportunity to meet distinguished professors, other prominent practitioners, and ambitious students.

The moot will be conducted in English.

We are looking for ambitious, motivated and enthusiastic students to apply for the competition in teams of 2 to 6 members.

Time schedule:

11 April 2016 – publication of the Problem

•29 April 2016 – deadline for submitting requests for clarification of the Problem

20 May 2016 – deadline for team registration

•27 May 2016 – date for submitting Statement of Claim

•1 July 2016 – date for submitting Statement of Defence

•26 August 2016 – announcement of the eight teams qualifying for the oral stage

•7-9 December 2016 – final of the competition at the headquarters of the Court of Arbitration at the PCC.

All information concerning the next Moot will be provided on the website of the Court of Arbitration at the PCC at www.sakig.pl

► Seminarankündigung (SS 2016)

Prof. Dr. Christoph Busch, Maître en Droit
Prof. Dr. Dr. h.c. (Ternopil) Fryderyk Zoll

» Die Richtlinie 2015/2302 über Pauschalreisen als Vorbild für ein modernes Dienstleistungsvertragsrecht «

Im Rahmen des Seminars soll untersucht werden, ob das Regelungsmodell der Richtlinie 2015/2302 über Pauschalreisen und verbundene Reiseleistungen verallgemeinerungsfähig ist und eine Grundlage für die Entwicklung eines modernen Dienstleistungsrechts darstellen kann. Daran anknüpfend soll die Frage diskutiert werden, wie ein modernes Schuldrecht aussehen könnte, das nicht mehr vom Modell des Kaufvertrages ausgeht.

Unter anderem sind folgende Themen zu vergeben:

•  Vorvertragliche Informationspflichten und Bestimmung des Vertragsinhalts
•  Der sich selbst korrigierende Vertrag
•  Ein Vertrag über unsichere Zukunft – Die Anpassung des Vertragsinhalts an neue Umstände
•  Abgeschwächte Bindung an den Vertrag – Widerrufsrechte
•  Mitwirkungspflichten
•  Das Recht der Leistungsstörungen – Dienstleistungsrecht und Kaufrecht im Vergleich
•  Haftung von Reisevermittlern – Intermediär oder Vertragspartei?

Das Seminar findet vom 25.5.2016 bis 6.7.2015 jeweils Mittwochs von 10:00 bis 12:00 Uhr im Institut für Europäische Rechtswissenschaft (44/E03, Süsterstraße 28) statt.

Interessenten sind zu einer Vorbesprechung am Mittwoch, den 3.2.2015 um 12:00 Uhr im Institut für Europäische Rechtswissenschaft (Raum 44/208, Süsterstraße 28) herzlich eingeladen.

► Stipendienprogramm

► Fachspezifische Fremdsprachenausbildung in Polnisch!

Anmeldung bei Herrn LeMieux,  ffa-jura@uos.de oder 969-6067